категории
полезни съвети
Защо да монтираме зимни гуми, а не всесезонни?

През последните години немалко потребители предпочитат да заложат на всесезонни гуми, вместо да сменят зимни и летни такива. Причините за това са свързани най-вече със стремежа за спестяване на разходи от закупуване на нови гуми и самата процедура по смяна. Като оставим настрана финансовия аспект обаче, използването на всесезонни гуми не носи никакви други предимства на шофьора. Даже напротив – през зимата те могат сериозно да влошат представянето на превозното средство по пътната настилка и дори да доведат до нежелани инциденти. В следващите редове ще ви дадем няколко напълно основателни причини да предпочетете зимните гуми пред всесезонните такива.

Зимните гуми са специално предназначени за сняг и лед
Всесезонните гуми са ефективни само и единствено при сравнително меки зими, в рамките на които липсват снеговалежи и заледяване на пътищата. Когато обаче въпросните явления настъпят, става много трудно да се шофира с тях. Няма никакви гаранции, че следващата зима у нас ще протече меко и гладко както предишните, така че определено по-сигурният вариант за вас е да заложите на зимни гуми.Зимните гуми намаляват риска от аквапланинг
Аквапланинг се нарича ситуацията, при която се губи сцепление с мократа настилка и шофьорът изпуска контрола върху управлението на своя автомобил. Подобна ситуация е твърде вероятно да се случи през есенно – зимния период от годината, когато валежите са често срещано явление. За да избегнете потенциално опасни инциденти, е по-добре да изберете зимни гуми, които разполагат със специална шарка на грайферите за минимизиране на риска от аквапланинг.Зимните гуми редуцират спирачния път
Доказано е, че спирачният път при използване на зимни гуми през студения период от годината е доста по-кратък в сравнение с този при всесезонните. В зависимост от скоростта на движение, тази разлика може да достигне до 5 метра, които е възможно да се окажат критични за предотвратяване на сблъсъци и инциденти.

Зимните гуми са произведени СПЕЦИАЛНО за ниски температури и зимни пътни условия. Сместа, от която са съставени, е с относително по-високо съдържание на естествен каучук, което ги прави по-меки и по-еластични в студеното време. Логично, при висока температура обаче те са по-неефективни при разсейване на топлината. И, не забравяйте - гумите са единственият елемент свързващ Вашия автомобил с пътната настилка!


Публикувано на 19/09/19