категории
полезни съвети
Сериозно за DOT-овете и стареенето на гумите

Във връзка с множеството спекулации относно DOT-овете на гумите, по-долу Ви предлагаме една интересна статия относно датата на производство и експлоатационния период на една гума, която си струва да се прочете:

DOT – любимите три букви на почти всеки краен потребител, решил да закупи  гуми  за своя автомобил. Какво обаче се крие зад тези три погрешно разчетени и разбрани букви?

При опитите ни да научим от клиентите какво е значението им, до сега не сме получили отговор. Всеобщото схващане е, че DOT е годината на производство, от която зависи стареенето на гумата.

Не! Месецът и годината на производство са четирицифрен код, маркиран на страницата на гумата след DOT кода.

Годината на производство няма нищо общо със стареенето на гумата, нито е срок на годност!

Истинският факт е, че няма никакви научни и технически данни, от които да се определи възрастта на нова, неизползвана гума за леки автомобили и лекотоварни превозни средства!

Единственият срок за експлоатация на дадена гума, посочен от всеки производител, е до достигане на индикатора за износване на протектора, независимо от датата на производство или срока на експлоатация (ако са спазени всички норми за съхранение) или до достигане на минимална дълбочина на протектора, според местното законодателство. След като са на лице, тези изменения, повече от препоръчително е, гумите да бъдат заменени, с други.


Публикувано на 19/09/19