категории
полезни съвети
Какво прави всесезонните гуми толкова специални?

Често получаваме въпроси относно всесезонните гуми, когато потребителите се опитват да вземат правилно решение за закупуване на нов комплект гуми за автомобила си. За всички сезони ли са всесезонните гуми? Ето нашия отговор.

ЗАВИСИ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ

Вероятно в шкафа за обувки имате сандали за лятото, солидни ботуши за зимата и удобен чифт маратонки за по-голямата част от годината. Ако живеете в район с мека зима, където снежната покривка трудно надвишава няколко сантиметра, може да носите тези маратонки целогодишно. Всесезонните гуми са еквивалентът на удобните ви маратонки.

КАКВО ПРАВИ ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ ТОЛКОВА СПЕЦИАЛНИ?

Летните гуми са проектирани с по-плитка дълбочина на протектора и по-агресивни шаблони за отлична реакция на кормилното управление, работа и ефективност на мокра или суха настилка. Те използват мека формула на протектора за допълнителна "лепкавост" и сцепление в горещо време. Комбинацията от дизайна на протектора и каучуковото съединение, дава на гумата изключителна способност за завиване при шофиране. За съжаление същата лепкава формула, се втвърдява при температури под 7 градуса, което води до лошо сцепление при сняг.

Зимните гуми са създадени за тежки зимни условия. Те разполагат със специално проектирани шаблони на протектора, снабдени с множество "гърбици" и прорези, които осигуряват сцепление върху сняг и дори лед. Това означава по-кратки спирачни разстояния, по-добро управление и по-добър контрол през зимата.

Предназначени за температури под 7 градуса, те изполват формула за протектора, благодарение на която той остава по-мек при студено време. Но... това означава, че каучукът ще се износва много по-бързо в топло време. Освен това зимните гуми, са по-шумни и имат по-нестабилна работа на суха настилка.

Всесезонните гуми се опитват да предложат най-доброто от двата свята. Това означава умерена дълбочина на протектора, с шарка на ламелите и ръбове, които осигуряват допълнителна тяга при зимни условия.

Гумите за всички сезони, могат да бъдат проектирани с периферни жлебове в центъра за повече стабилност. Каналите в протектора, отвеждат водата от повърхността на гумата за предотвратяване на аквапланинг.

Повече за шофирането при дъжд, може да научите от нашата статия Как да се предпазите от инцидент на пътя в дъждовно време.
Инженерите проектират всесезонните гуми с компютърно настроен шаблон на протектора и каучукова смес, за да поддържат ниски нива на шума и да осигуряват еластично, гладко пътуване върху повечето видове пътни настилки. Съединенията в повърхностния слой остават гъвкави в широк температурен диапазон.

Тази комбинация от качества, прави всесезонните гуми отличен избор за много водачи. Не случайно повечето седани, миниван и SUV, излизат от фабриките с всесезонни гуми като оригинално оборудване. За шофьорите в южните части на страната, всесезонните гуми може да са точно като маратонките, които стават за носене през цялата година.


Публикувано на 02/09/20