категории
полезни съвети
ЕП прие законодателство за етикирането на гумите

Според доклада на Иво Белет (ЕНП-ЕД, Белгия), от ноември 2012 г. доставчиците на гуми трябва да обявяват класа на горивна ефективност, класа на сцепление с влажна повърхност и измерената стойност на външен шум във всички рекламни документи с технически характер, отнасящи се до гуми от класове "С1", "С2" и "С3" (предназначени за пътнически коли, камионетки и камиони), произведени след 1-ви юли 2012 г.

Дистрибуторите трябва да включват тази информация и във фактурата, предоставена на крайните потребители при покупката на такъв вид гуми, гласят поправките, приети от депутатите от ЕП.

Освен това, етикетът трябва да бъде сложен, например с помощта на стикер, върху протектора на гуми от клас "C1" и "C2". Производителите на гуми трябва също така да представят измерените стойности от теста за типово одобрение (маркирани в или на всяка странична стена) по отношение на коефициента на съпротивление при търкаляне, коефициента на сцепление с влажна пътна настилка, както и шумовите емисии, се казва в друга поправка, приета от депутатите.

Членовете на ЕП добавиха също така към законодателното предложение създаването на нов "знак за ниски шумови емисии", представляващ гума със слушалки, който ще бъде слаган на гуми, чиято стойност на шумовите емисии е съответно по-ниска от 68 децибела (клас "С1"), 69 децибела (клас "С2") и 70 децибела (клас "С3").

Според депутатите Европейската комисия трябва да определи специфични изисквания относно гумите за сняг и скандинавските зимни гуми. В предложението за директива се посочва също, че държавите членки могат да предоставят стимули за гумите с клас не по-нисък от "C" по отношение на горивната ефективности и на сцеплението с влажна повърхност.

Членовете на ЕП поискаха Европейската комисия да създаде не по-късно от септември 2010 г. "Интернет страница за етикетирането на гуми в ЕС", която да служи като основен източник на пояснителна информация относно всеки от компонентите на етикета.

Доставчиците на гуми трябва да осигуряват достъп до "калкулатор за икономиите на гориво" на техните уебсайтове, тъй като този инструмент, по мнението на депутатите, ще позволи на потребителите да оценят потенциалните средни стойности на икономиите на гориво, CO2 и разходите при гумите от класове "С1", "С2" и "С3".


Публикувано на 21/05/12