категории
полезни съвети
63% от европейците карат с меки гуми

Компанията "Бриджстоун" направи задълбочено изследване, обхващащо 46 000 автомобила от 11 страни - членки на ЕС, което показва, че 63% от шофьорите карат с меки гуми. Японският гигант е изчислил, че това води до загуба на около 3,1 млрд. литра гориво годишно, което е равно на 5 милиарда евро и 7,4 млн. тона от ценната течност. Това е така, защото налагянето на гумите  има голямо влияние върху съпротивлението при търкаляне, което от своя страна представлява ключов фактор при определяне на разхода на гориво на превозното средство и неговите вредните емисии.

Проверени са били 180 000 гуми. Анализът на резултатите показва, че 17,5% от автомобилистите, пътуват с гуми с много ниско налягане (поне с 0,5 бара по-меки от препоръчаното от производителя), а 4,3% пък поддържат опасно меки гуми - с над 0,75 бара по-ниско налягане.
Почти 20% от гумите на колите по пътищата в Европа имат дълбочина на протектора по-малки от минимума, предвиден от законодателството на ЕС от 1,6 мм. Това е непосредствен риск за безопасността на шофьори и пътници на автомобили, а също и за тази на другите участници в пътното движение. При коли с такива изтъркани гуми при аквапланинг, например, скоростта реално трябва да се намали с още 40 процента, за да се запази стабилност. Малко над 3,5%  карат  хем с тежко износени гуми, хем с много меки. По този начин пътуващите в тези коли са изложени на двойна опасност, сочи представителното изследване.


Публикувано на 12/04/12